Türkiye'de Turizm Çeşitliliği

Türkiye'nin Tatil Haritası

Ülkemiz hem coğrafi konumu hem de özel konumu sebebiyle birçok turizm türünün yapıldığı nadir ülkelerden birisidir. Hatta öyle ki, aynı anda hem denize girilip hem de kayak yapılabilmektedir. Bunun en çarpıcı örneği Antalya'da sahile girilirken, yine Antalya Saklıkent'te kayak yapılabilmektedir. Bunun gibi örneklere rastlamak mümkündür. Deniz turizmi, termal turizm, kayak turizmi, sağlık turizmi, inanç turizmi ve golf turizmi son yıllarda gelişme gösteren turizm alanlarıdır. Tatil cenneti olarak adlandırılan ülkemize yıl içerisinde milyonlarca turist gelmektedir. Ülke ekonomisine büyük katkısı olmaktadır. Ülkeye döviz girişi olmakta ve ekonomiyi rahatlatmaktadır. 

deniz

Ege ve akdeniz kıyıları yaz(deniz) turizmi açısından önde gelen bölgelerdir. Bunun yanı sıra Marmara ve Karadeniz kıyıları da yaz turizmi açısından uygundur. Karadeniz Bölgesi'ndeki güneşli gün sayısı az olduğu için yaz sezonu 15 haziran 15 ağustos arasına sıkışmış durumdadır. Yaz turizmi açısından ülkemizin en gözde turizm merkezleri, Bodrum, Çeşme, Didim, Alanya, Kemer, Belek, Kaş ve Datça'dır. Bununla beraber Antalya, İzmir, Muğla il ve ilçeleri yaz sezonu boyunca milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. Deniz turizmi ülkemizde en çok gelişme gösteren turizm türüdür. Bunun sebebi ülkemizin yarım ada şeklinde olup uzun ve kum plajlarına sahip olmasıdır. 

kayak

Kayak turizmi, engebeli, dağlık ve kayak için uygun pistlere sahip olan bölgelerde gelişim göstermektedir. Ülkemiz de yine kış ya da diğer adıyla kayak turizmi açısından oldukça uygundur. Avrupa standartlarına ulaşan pist kalitesi ve konaklama tesisleri ile yabancı turistlerin de ilgisini çeker hale gelmiştir. Bursa Uludağ, Bolu Kartalkaya, Kayseri Erciyes, Erzurum Palandöken, Çankırı Ilgaz, Isparta Davraz en önde gelen kayak merkezlerinden olup yine farklı yerlerde yeni yeni keşfedilen ve gelişen kayak merkezleri bulunmaktadır. Özellikle Kartalkaya Avrupa standartlarında uzun pistlere sahiptir. Uludağ en çok tercih edilen bölgedir. termal

Termal turizm ülkemizin hemen hemen her bölgesinde bulunmakta olup özellikle kırıklı yapının bulunduğu Ege bölgesinde oldukça gelişme göstermiştir. Şifalı sular kırıklı fay hatlarının bulunduğu alanlarda yer altından sıcak olarak çıkmaktadır. Bu şifalı sular üzerine ya da yakınına yapılan konaklama tesisleri sayesinde insanlar bu sulardan faydalanmaktadır. Birçok hastalığa iyi geldiği uzman kişiler tarafından kanıtlanmış termal sular, bel-boyun fıtığı, eklem ağrıları, romatizma, mide ve bağırsak hastalıkları başta gelmek üzere birçok hastalığa iyi gelmektedir. Afyon, Ankara, Bursa, Denizli, Kütahya ve İzmir önde gelen termal merkezlerdir.

Etiketler