Bizans Döneminin Önemli Eserlerinden Sümela Manastırı

Karadenizin Önemli Kültürel Mirası Olan Sümela Manastırında Kısa Bir Yolculuk

Seyahat severlerin ilgiyle takip ettiği sitemizde sizlere Türkiye nin bir çok noktasından farklı destinasyon merkezleri hakkında detaylar aktarmaya devam ediyoruz. Gezi tutkunlarının deniz, kum ve güneşin yanı sıra doğa ve kültürel seyahat edebilecekleri yerler hakkında da farklı bölgeleri sizler için değerlendiriyoruz. Özellikle doğa severlerin Karadeniz bölgesine yoğun ilgi gösterdiği bilinmektedir. Bu nedenle sizlere Karadeniz in incisi Trabzon da yer alan Sümela manastırı hakkında gezi izlenimlerimizi paylaşacağız.

sumela1

Doğa ile iç içe konumuyla dikkatleri üzerine çeken Trabzon Sümela manastırı, tarihi ve kültürel yapısı ile ziyaretçilerine ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle yurt dışından çok sayıda yabancı turistin yıl içerisinde Sümela manastırını ziyaret ettiği bilinmektedir. Yeşilin her tonuna sahip olan Karadeniz ili bol oksijen dolu havası ve kültürel yapısı ile ziyaretçi akınına uğramaktadır. Sümela Manastırı Trabzonun olduğu gibi Türkiye nin de simgesi haline gelmiştir.

sumela2

Doğal görüntüsü eşliğinde ve uzun bir tırmanış sonucu Sümela Manastırına varıyoruz. Burada özellikle dikkatleri çeken kartpostallara konu olan eşsiz görüntüsü yakından daha da büyüleyici olduğunu anlayabilirsiniz. Sümela Manastırı Bizans İmparatorluğu döneminde Theodosius zamanında Atina dan gelen Barnabas isimli rahip tarafından kurulduğu sanılmaktadır. Burada yazan tarihi bilgilerden bölge hakkında detaylı bilgi sahibi olabiliyorsunuz.

sumela3

Manastır olarak faaliyetini 1923 yılına kadar sürdüren bu tarihi mekan yapılan bazı restorasyonlar sayesinde müze olarak faaliyetine devam etmektedir. Sümela manastırı yapı itibariyle ana kaya kilisesi, şapel, öğrenci odaları, mutfak, kütüphane, misafirhane ve kutsal ayazmadan oluşmaktadır. Yapı olarak geniş bir alana sahip olan Sümela manastırı doğal görüntüsü ile dikkat çekmektedir. Manastırın iç kısmında avlunun etrafında hücreler, ocaklar, dolaplar ve Türk sanatından eserler yer almaktadır.

sumela4

18. yüzyılın başlarında inşa edildiği sanılan Sümela manastırında kaya kiliseleri, ve kalıntılardan tarihi geçmişi anlaşılmaktadır. Bu gezimizde sizlere hem kültürel hem de doğal gezinti yapabileceğiniz olanaklardan bahsettik. Karadeniz in doğasının yanı sıra bir çok medeniyetlere ev sahipliği yapmış kültürel değerleriyle de dikkat çekmektedir. Bir sonraki seyahatimizde sizlere Türkiye sınırları içerisinden farklı bir turistik mekandan bahsedeceğiz.

sumela5

Etiketler
Online Rezervasyon