Tarih ve kültür medeniyetlerinden Güneydoğu Anadolu Bölgesinin incisi Diyarbakır.

Farlı bir coğrafya şehri Diyarbakır'ı keşfedelim.

Blog dostları ve gezisever arkadaşlarım, bugün sizlere farklı bir coğrafya olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinden Diyarbakır hakkında bilgi vermek istiyorum. Kültür ve medeniyet bakımından diğer illere göre farklı bir çizgide bulunan Diyarbakır, geçmiş tarihiyle birlikte geleceğe yönelik birçok eserlerle fikir sahibi olabiliyorsunuz. Tamamen kültür turizmi yapma hedefiniz varsa Güney ve Doğu Anadolu bölgeleri gezinizde sizlere yardımcı olacak bölgeler arasındadır. Eğer münferit olarak gezilerinizi yapacaksanız iyi bir planlama yapmanız lazım.

diyarbakir_1

Diyarbakır ili Türkiye'nin en kalabalık on ikinci şehri olarak karşımıza çıkmaktadır. İlin tarihine baktığımızda 9000 yıllık şaşırtıcı bir geçmişi olduğuna şahit olacaksınız. İklim bakımından sert bir kara iklimine sahip olduğu için yazları sıcak geçmektedir. Aksine kışları ise sanıldığı kadar soğuk geçmemektedir. Burada yaşayan dostlarım Diyarbakır'ın eskiye nazaran daha iyi konumda olduğunu söylemektedir. Bunun da sebebinin yeni istihdam alanlarının yapılmasından kaynaklandığını söylemektedir. Ticaret ve iş için gelen birçok yatırımcının bölgeyi kalkındırması Diyarbakır'ın gelişmesine sebep olmuştur.

diyarbakir_2

Gün içerisinde gezilerinizden yorulup birazcık dinlenmek ve Diyarbakır lezzetlerinden tatmak istiyorsanız merkezde gidebileceğiniz birçok mekan bulunmaktadır. Aslında Diyarbakır lezzetlerine baktığımız vakit birçok kültürün karışımıyla oluşmuş yemekler olduğunu görmekteyiz. Bu lezzetlerin başlıca malzemelerini kuzu eti oluştururken, yöresel birçok baharat, sakatat, bulgur, pirinç ve tereyağı gibi malzemeler de takip eden malzemeleri oluşturmaktadır. Eğer mevsiminde gittiyseniz yediğiniz güzel et yemeklerinden sonra alacağınız meşhur Diyarbakır karpuzu, damağınızda eşsiz bir şölen oluşturacaktır.

diyarbakir_3

Diyarbakır, tarih ve kültür bakımından o kadar zengin bir geçmişe sahip ki, bölgede gezip görebileceğiniz birçok yer bulunmaktadır. Bunların başında camiler, sinagoglar ve kiliseler gelmektedir. Belli başlı görebileceğiniz bu eserler; Ulu Camii, Safa Camii, Nebi Camii, Fatihpaşa Camii, Hüsrevpaşa Camii, Dört Ayaklı Minare, Zenciriye Medresesi, Meryem Ana Kilisesi, Surp Giragos Kilisesi, Mar Petyun Kilisesi önemli gezilecek mekanlardandır. Diyarbakır'da sizi büyüleyecek o kadar yer var ki şaşkınlığınızı gizleyemeyeceksiniz.

diyarbakir_4

Yine bir başka gezilecek yer olan müzeler, Diyarbakır tarhi hakkında bizi aydınlatacak en önemli yerlerden biridir. Geçmiş tarihinden geleceğe yönelik aklınızda önemli fikirler bırakacak bu müzeler, Diyarbakır için önemli bir konumdadır. Bu müzelerin başlıcaları; Diyarbakır Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi, Ziya Gökalp Müzesi başlıcalarındandır. Buraya gelmeden önce bulunduğunuz şehirden Diyarbakır ile ilgili turizm rehberi edinmeyi ihmal etmeyiniz.

diyarbakir_5

Diyarbakır'da bu kadar gezilecek yer olduğunu bende tahmin etmiyordum. Üstelik hazırlıksız yakalandığım bu yer için elimde herhangi bir Diyarbakır ile ilgili materyal olmaması beni biraz bu gezimde zorladı. Dediğim gibi, mutlaka gelmeden önce planlamanızı iyi yapın. Diyarbakır'da sona bıraktığım önemli gezilecek yerler arasında; Diyarbakır Kalesi, şarkılarda yeri olan Malabadi Köprüsü, Diyarbakır Surları, Deliler Hanı, Hasanpaşa Hanı, Sülüklü Han, Dicle Köprüsü ve Haburman Köprüsü gezip görebileceğiniz yerler arasındadır.

diyarbakir_6

Etiketler
Online Rezervasyon