Güneydoğu Bölgesi'nin incisi Gaziantep'i mercek altına alalım.

Lezzet ve tarih duraklarından Gaziantep.

Blog yazılarıma daha çok yazlık turizm bölgelerini yazdığımı söyleyen gezisever dostlarım var. Aslında Türkiye'nin birçok yerine elimden geldiği kadar gitmeye çalışıyorum. Sırası gelen yer nere ise oraları yazıyorum. Demek ki bu sene yazlık yerlerden başlamışım. Sizlere bugün yazlık mekan dışında gittiğim şehirlerden biri Gaziantep'ten bahsetmek istiyorum. Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinin en güzel şehirlerinden biri olan Gaziantep tarihi ve kültürüyle gelen birçok misafire kollarını doyasıya açmaktadır.

 

gaziantep_1

Türkiye'nin en kalabalık illerinden olan Gaziantep yaklaşık nüfusu 1.974.000 civarı olup 8.sırada yer almaktadır. Dış göçlerin günden güne farklılık gösterdiği ilde, ticari ve istihdam bakımından birçok alan olduğu için değişkenlik göstermektedir. Son zamanlarda bölgeye çeşitli sektörlerden iş adamlarının yeni projeler doğrultusunda yatırım yapması, Gaziantep şehrini daha da kalkındırmıştır. Yapılan bu projeler sayesinde yeni istihdam alanlarının oluşması bölgeye hareket getirmiştir. Özellikle Gaziantep Üniversitesi'nin burada oluşu bölgeye artı bir katkı sağlamaktadır.

 

gaziantep_2

Gaziantep'e bir arkadaşım vasıtası ile gelmiştim. Hem gastronomi hem de kültür turizmi yapacağınız ender iller arasındadır. Müthiş bir kültür ve coğrafyaya sahip il, gelen misafirlere görkemli kültür ve yemekleriyle eşlik etmektedir. Gaziantep diyince akla gelen ilklerden biri baklava, bölgenin vazgeçilmez tatlıları arasındadır. Dünya çapında bir tescil markası haline gelmiş Gaziantep baklavaları, bir dönem Yunanistan'ın tescil ettirme çabası doğrultusunda boşa gitmiştir. Sanayi ve ticaretin başı Gaziantep, Türkiye ekonomisi ve kalkınması için önemli bir rol oynamaktadır.

 

gaziantep_3

Gaziantep baklavaları dışında yine ülke çapında birçok yemek ve ürünleri bölgede bulabileceğiniz diğer güzellikler arasındadır. 300 çeşit yemeğiyle Türkiye'de birinci sırada olan Gaziantep et ve kebab yemekleriyle meşhurdur. Gaziantep'in başlıca yemekleri arasında; altı ezmeli kebap, arap köftesi, alaca çorba, çağla aşı, beyti, cağırtlak kebap, doğrama, küşneme, patlıcan kebabı, şiveydiz, yuvarlama, yeni dünya kebabı, simit kebabı, soğan kebabı gibi daha sayamadığım birçok lezzet bölgede tadına doyamayacağımız yemeklerdendir.

 

gaziantep_4

Bizi büyüleyip kendine yemekleriyle hapseden Gaziantep, tarih ve kültürüyle de önem arz etmektedir. Bu güzel lezzetlerden sonra etrafta gezip görebileceğiniz ve tarihin derinliklerini koklayabileceğiniz birçok eser bulunmaktadır. Bunların başlıcaları; Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep Kalesi, Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi, Gaziantep Arkeoloji Müzesi, Panorama Müzesi, Medusa Arkeolojik Cam Eserleri, Zincirli Bedesten, Bakır Eserleri Müzesi gezebileceğiniz yerler arasındadır.

 

gaziantep_5

Gaziantep hakkında verebileceğim bilgiler şimdilik bu kadar. Güneydoğu illerine gitmenizi kesinlikle tavsiye ediyorum. Tarih, kültür ve medeniyetle dolu bu yerler, sizleri görkemi ve büyüleyici eserleriyle gözlerinizi dolduracak, anılarınızda çeşitli izler bırakacaktır. Blog sayfama gösterdiğiniz ilgi hem beni daha da kamçılamakta hem de vereceğim bilgilerin daha da fazla olması yolunda kendimi sorumlu hissetmeye zorlamaktadır. Türkiye toprakları Dünya'nın en iyi ve verimli toprakları olduğunu unutmayalım. Buralarda yatan tarihi her daim korumak zorundayız.

 

gaziantep_6

Etiketler