İstanbulda Medeniyetin Kalbinde Yer Alan Topkapı Sarayı ve Ayasofya Müzesi

Kültürel Seyahatin en önemlileri arasında yer alan Topkapı Sarayı ve Ayasofya Müzesinde kısa bir yolculuk

Türkiye nin en önemli ve en büyük şehri olan İstanbul da her köşesinde farklı bir tarih ve yaşanmışlık yer almaktadır. Seyahat tutkunlarına kesinlikle ziyaret etmelerini tavsiye edeceğimiz İstanbul her türlü olanaklara sahiptir. Sizlere İstanbul a geldiğinizde çok fazla etkinliğe sahip olmanızın yanı sıra özellikle görmenizi tavsiye ettiğimiz Topkapı Sarayı tarihi ve turistik olarak turist akınına uğramaktadır. Bu tarihi mekanın yanı sıra vaktiniz kalırsa çok sayıda eğlence yerlerini de ziyaret edebilirsiniz.

topkapi1

600 yıllık geçmişe sahip olan Topkapı sarayı Osmanlı padişahlarının 400 yıl boyunca devletin idare merkezi olarak da kullanıldığı bilinmektedir. Bu devasa büyüklüğe sahip sarayda 4.000 kişinin yaşadığı tarihi kitaplarda bahsedilmektedir. İstanbul Boğazı , Marmara denizi ve Haliç arasında kalan İstanbul yarımadasının uç kısmında Bizans Akropolü üzerinde kurulmuştur. Sarayın kara kısmında Sultan Mehmet in yaptırdığı Sür-i Sultanı ve deniz tarafında Bizans surları yer almaktadır.Topkapı sarayının hem denizden hem karadan giriş kapıları görünmekte ve tüm ihtişamını korumaktadır.

topkapi2

Ayasofya nın arka kısmında yer alan Anıtsal giriş olarak da adlandırılan Bab-ı Hümayün kapısı, Sanatsal kapı olarak da geçmektedir. Topkapı sarayının yönetim, eğitim ve padişahın kaldığı bölüm olmasından dolayı tüm görselliği göz önüne gelmektedir. Osmanlının önemli yönetim merkezi olan Topkapı sarayında kısa bir molanın ardından İkinci ziyaret edeceğimiz yer olan Ayasofya ya geçiyoruz.

topkapi3

Türkiye nin en çok ziyaret edilen müzeleri arasında yer alan Ayasofya, hem mimari açıdan hem sanat bakımından dünyanın en önde gelen anıt yapılarından biridir. Bu denli mimari yapısı bakımından gösterişli olmasından ötürü dünyanın 8. Harikası olarak da gösterilmektedir. Burada yer alan tarihi yazıtlarda Ayasofya nın yapımında 100 mimar ve her mimarın emrinde 100 işçi ile bu yapı inşa edildiği kaynaklarda belirtilmektedir. 532 yılında inşa edilmeye başlayan Ayasofya 5 buçuk yılda tamamlanmış.

ayasofya4

Kilise olarak ibadete açılan Ayasofya müzesi 916 yıl bu şekilde hizmet vermiş ve Fatih Sultan Mehmet in İstanbul u fethetmesinden sonra camiye çevrilmiş. Camii olarak ise 482 yıl kullanılmış olan bu eser tarihi geçmişini ve sağlamlığını halen korumaktadır. En son olarak Atatürk tarafından 1935 de Ayasofya müze olarak kullanılmaya başlamış ve halen günümüzde müze olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Ayasofya müzesine yapacağınız ziyarette anıtın mimari yapısı ve dönemin yaşanmışlıklarını görebilmek mümkündür. Bir sonraki gezimizde İstanbul un tarihsel öneme sahip başka mekanlarında görüşmek üzere…

ayasofya5

Etiketler
Online Rezervasyon