Roma Döneminin Önemli Yapılarından Aspendos Antik Kenti ve Tiyatrosunda Tarihi Yolculuk

Serik ilçesinde yer alan Aspendos Antik Kentinden İzlenimler

Akdeniz bölgesinin önemli turizm merkezleri arasında ilk sırada yer alan Antalya, özellikle turistlerin ve gezginlerin seyahat programlarında ilk sırada yer almaktadır. Turistik açıdan bakıldığında milyonlarca turiste tatil imkanı sunan Antalya da özellikle kültürel seyahat de sıklıkla gerçekleştirilmektedir. Bu yazımızda Kültürel mirasımız olan Aspendos Antik Kenti ve meşhur tiyatrosunu ziyaret edeceğiz. Geniş bir alana sahip olan bu tarihi mekana ziyaret için bir gününüzü ayırmanızda fayda vardır.

aspendos1

Antalyanın Serik ilçesinde yer alan Aspendos Antik kentine ulaşımda özellikle kiralama yapacağınız dağ araçları ile heyecanlı bir yolculuğun ardından ulaşabilirsiniz. Özellikle Aspendosa giden yol üzerinde köy bahçeleri ürünleri ve sıcak kanlı insanları ile doğal bir görünüme sahiptir. M.S 2. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Aspendos Antik kenti Selçuklular tarafından Kervansaray olarak kullanılan tiyatro bölümü günümüzde halen konser, festival gibi etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

aspendos2

Aspendos Antik kentinin hemen yanı başından geçen Köprü çayı nehri, ticaret merkezi olarak kullanılmış ve nehrin üzerinden Tarihi İpek Yolunun da geçmesinden dolayı Aspendos Köprüsü büyük önem taşımaktadır. Antalya ya turistik seyahat gerçekleştiren turistlerinde şehir içi turlara katılarak Aspendosu ziyaret ettiklerini görmekteyiz. Otellerde günü birlik turlar düzenleyerek bölgenin tanıtılmasında ve kültürel mirasımız olan Aspendosu ziyaret etmenizde büyük önem taşımaktadır.

aspendos3

Tarihi hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı Aspendos da halen kazı çalışmaları ve tarihi eserlere aralıklı olarak rastlanmaktadır. Özellikle Aspendos da yer alan anıtlarda tarihi geçmişi hakkında bilgiler yer almaktadır. Roma döneminin önemli merkezleri arasında yer alan Aspendos, Ticari Bazilika, Anıtsal Çeşme, Su yolları, Stadyum ve günümüze kadar ulaşan ünlü tiyatrosu ile göz doldurmaktadır. Belkıs Harabeleri olarak da adlandırılan Aspendos da yer alan tapınaklar 400 yıl öncesine ait olduğu sanılmakta ve halen tapınaklardan izler taşımaktadır.

aspendos4

Aspendos da anlatılacak çok fazla tarihi geçmiş bulunmasından ötürü kısaca bilgi vermiş olduk. Diğer bir önemli tarihi mekan olan Aspendos köprüsü ise dönüş yolunda uğrayabileceğimiz önemli noktalardan bir tanesidir. Köprü Çayı üzerinden geçen köprü, Belkıs köprüsü veya Selçuklu Köprüsü olarak da adlandırılmaktadır. Roma döneminden kaldığı tahmin edilen Köprünün diğer bir adı ise Eurymedon Köprüsü olarak adlandırılmaktadır. Köprünün alt kısmından geçen su Köprülü Kanyondan gelerek ve özellikle yaz aylarında serinlemenize yardımcı oluyor. Bu gezimizde tarihi önemi büyük olan Aspendos Antik kenti, Tiyatrosu ve Aspendos köprüsünden kısaca bilgi aktardık…

aspendos5

Etiketler
Online Rezervasyon