Egenin Merak Uyandıran En Görkemli Antik Kentleri

Tarihin en eski dönemlerine yolculuk yaptıracak, şaşıtrıcı mimarileri ile ön plana çıkan kültürel varlıklarımız...

Antik Çağlardan günümüze dek farklı topluluklar ile uygarlıkların barış içerisinde yaşam sürdüğü yurdumuz, renkli kültürlerin yansıması sonucu oluşan antik kentler ile ön plana çıkmaktadır. Her uygarlık kendine özgü tiyatro, anıt mezar, sunak, tapınak, hamam ve daha birçok farklı yapı ile kendi kültürlerinden miras bırakmışlardır. Yurdumuzun denizlerle çevrili olması, verimli topraklara sahip oluşu ve iklimin elverişliliği Anadoluyu önemli bir ticaret merkezi haline de dönüştürmüştür. Özellikle Ege bölgesinde yoğun yerleşim alanları ortaya çıkmıştır. 

1 - Efes Antik Kenti

efes

İzmirin Selçuk ilçesinde yer alan Efes Antik Kenti kuşkusuz en çok ziyaretçi çeken yapılardandır. Efes Antik Kenti M.Ö. 6000 li yıllarda kurulmakla birlikte, 2015 yılında Unesco tarafından Dünya Mirasları Listesine alınmıştır. Antik kentin günümüzde dikkat çeken ayrıntıları Çukuriçi Höyük, Meryem Ana Evi, Eshab-ı Kehf, Artemis Tapınağıdır. Roma dönemi ve Helenistik dönemin izlerini yansıtmaktadır. Günümüzde halen kazı çalışmaları devam etmektedir. İzmir tatillerinizi antik kente yapacağınız ziyaret ile renklendirebilirsiniz. 

2 - Pergamon Antik Kenti

pergamon

Unesconun Dünya Mirasları listesine aldığı bir diğer tarihi anıt ise, İzmir Bergamada yer alan Pergamon Antik Kentidir. M.Ö. 4. yy da kurulan kent, Roma dönemi ile Helenistik döneminin yanı sıra Osmanlı döneminden de izler taşımaktadır. İlk kazıların 1870 yılında başlanan kentten günümüze dek akropol, aşağı kent ve orta kent kısımları başarılı şekilde ortaya çıkarılmış olup, Pergamon Müzesinde kalıntılar sergilenmektedir. Efes Antik Kentinden sonra buraya da uğramayı unutmayınız. 

3 - Aphrodisias Antik Kenti

artemis

Bir zamanlar Lidya eyaletinin başkenti olan Aphrodisias Antik Kenti, Aydın ilimizin Karacasu ilçesinde yer almakta olup, M.Ö. 5. yy da kurulmuştur. Roma döneminin izlerini yansıtan yapıt, günümüze dek çeşitli depremlere maruz kalsa da kalıntıları günümüze dek ulaşabilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucu 1987 yılında Unesco tarafından listeye alınan antik kent, 2004 yılında ise en iyi Antik Kentler Listesi içerisinde yer almıştır. Günümüzde antik kapısı, stadyum, tiyatro, tapınak ve konferans salonu halen ayakta durmaktadır. Fotoğraf makinenizi yanınıza almayı unutmayın...

4 - Hierapolis Antik Kenti

hierapolis

Egenin bir diğer görkemli yapısı ise Hierapolis Antik Kentidir. M.Ö. 2. yy da kurulan kent, günümüzde olduğu gibi o yıllarda da hastalıklara şifa dağıtan bir tedavi merkezi olarak birçok kişinin ilgisini çekmiştir. Pamukkale beldesinde kurulan kentin parçası olan antik hamam hala görülebilir. Pamukkalenin sembolü olan travertenlerin büyüleyici görselliği, tarihi kalıntıları ile geçmişe yolculuk yapıp, şifalı sularından faydalanabilirsiniz.

5 - Assos Antik Kenti

asos

Yapımında dayanıklı andezit taşı kullanıldığı için Çanakkalenin Ayvacık ilçesinde bizleri karşılayan Assos Antik Kenti, özellikle Athena Tapınağı ile ön plana çıkmaktadır. Kazı çalışmaları 1881 yılında başlayıp, iki yıl devam etmiş ve kısa süreliğine durdurulmuştur. 1981 yılında tekrar başlanan çalışmalar neticesinde ilk olarak Nekrapol (mezarlık) alanı ortaya çıkarılmıştır. En tepeye inşa edilen tapınaktan günümüze birkaç kalıntı ulaşmıştır. Ayvacık otellerinde tatil yaparken, bu değerli kültürel mirasımıza da zaman ayırmanızı öneririz.

Etiketler
Online Rezervasyon