Tarihi, Doğası ve Sıcak Kanlı İnsanları ile Hayran Kalacağınız Ödemiş...

Tarihi Dokusu ve Doğal Bütünlüğünü Koruyan Ödemiş Turumuz

Yoğun koşturmacalı günlerden sonra, baharın etkisi ile kendimizi huzurun kollarına atmak için Ödemişi rota olarak seçiyoruz. İzmir merkezden araçla yaklaşık 1 saatte ulaştık bu şirin ilçeye... Eski evleri, yaylaları, renkli çiçek bahçeleri, temiz hava ve gürültüden uzak buram buram sakin, tarihi bir ilçe.

muze

Ödemiş, tarihi yerleri ve köklü geçmişinin yanı sıra; yaylaları, köyleri ve doğal varlıkları ile de görülmesi gereken yerlerden biri. Ayrıca doğa tutkunlarını da kamp alanları, trekking kulvarları, yamaç paraşütü, dağcılık ve su sporları gibi aktiviteler ile kendine çekiyor. Sürprizlerle dolu Ödemiş gezimizin ilk durağı ünlü ses sanatçımız Bedia Akartürk adına açılan Bedia Akartürk Sanat Müzesi oluyor. Sanatçıya ait eserler ve eski plaklar yer alıyor.

birgi

Sonraki rotamız 1974 yılında açılan Ödemiş Müzesi oluyor. Ödemiş Müzesi iki kattan oluşuyor, etnografik ve arkeolojik eserler sergileniyor burada. Müzedeki bütün eserleri tek tek inceledikten sonra yemek için mola veriyoruz. Ev yemekleri yapan salaş bir restoranı gözümüze kestirip, yöreye ait lezzetlerle bir güzel karnımızı doyuruyoruz. Geliş amacımız olan Birgi Köyüne doğru yola koyuluyoruz. 

konak

Birginin adı özellikle son yıllarda gerçekleşen dizi çekimleri ile sık duyulmaya başladı. Birgi günümüzde sit alanı ilan edilen, ayrıca 2012 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesine adını yazdıran tarihi ve turistik bir mekan. Özellikle Çakırağa Konağı, Ödemişin tarihini anlamlı kılan hazinelerden biri. 1763 yılında yapılan konağın malzemelerinin çoğu Venedikten getirtilmiş. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen yapı, günümüzde müze olarak ziyaretçilere açık durumda. 

trr

Birgi, her adımda tarihi yapı ile karşılaşabileceğiniz özel bir mekan. Eski konaklar cenneti de diyebiliriz. Sandıkeminoğlu Konağı, Kerim Ağa Konağı gibi bir çok tarihi evin yanı sıra; Ulu Camii, Aydınoğlu Mehmet Camii, Derviş Ağa Camii, Aydınoğulları Türbesi, Çukur Hamamı ve Çukur Medrese ile İmam-ı Birgivi Kabristanı da görülecek yerlerden. Arkeolojik, kentsel ve doğal sit alanı olan nadir yerlerden.

gol

Biraz da doğal alanları gezelim dedik ve Gölcük Gölüne doğru yola koyulduk. Yazın sıcaktan bunalanların kaçış noktası olan Gölcük, her mevsim fotoğrafçıların uğrak yeri haline gelmiş. Eşsiz manzaralardan birer kare yakalayıp, turumuzu burada tamamladık. Dönüş yolunda ise yöresel lezzetler, hediyelik eşyalar satılan pazara uğrayarak, biraz alışveriş yaptık. Pazarda istediğiniz her şeyi rahatlıkla bulabiliyorsunuz. Dönmeden uğrayıp, kendinizi ve sevdiklerinizi şımartabilirsiniz. 

Etiketler