Tarihin arka pencerelerinden bir ışık Türkiye Büyük Millet Meclisi

Bir tarihin doğuşuna şahit olacağınız geçmişten bir ışık.

Blog yazılarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Türkiye'nin çeşitli noktalarına ulaşmak için birçok kişiyle irtibat haline geçmeye çalıştım. Bu gezilerimde bana yardımcı olmaya çalışan tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Planlı ve plansız bir gezi arasında bu yaptığım geziler sırasında anlamış oldum. Türkiye'de gezmek ve yeni yerler görmek için mutlaka bütçeniz uygun olması gerekir. En azından tatil veya gezi için ekstra bir bütçe oluşturmanız gerekmektedir.

tbmm_1

Bugünkü yazıma Ankara'nın tarihi mekanlarından biri olan ve şu anda Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak kullanılan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden bahsetmek istiyorum. 1915 yılında inşaatı biten Meclis binası Ankara'nın zamanında merkezi yerlerinden olan Ulus civarında konumlandırılmıştır. Türkiye'nin birçok kararının burada alındığı meclis, ülkenin en büyük bürokratik isimlerine ev sahipliği yapmıştır. Bunlardan tabiki en başta gelen liderlerinden birisi Mustafa Kemal Atatürk olmuştur.

tbmm_2

Türkiye Büyük Millet Meclisi şu anda Kızılay bölgesinde yer almaktadır. Bakanlıklar diye tabir ettiğimiz yeni binası hem şu an aktif olarak hizmet etmekte hem de gelen misafirlere gezi amaçlı ev sahipliği yapmaktadır. Ankara, Türkiye'de hem ticari hem de bürokrasinin merkezi olduğu için önemli geçiş noktalarından biri olarak kullanılmaktadır. Her iki mecliste görülmesi gereken yerler arasındadır.

tbmm_3

Her iki meclis, hem tarihi hem de geleceği yansıtan unsurlara sahip birçok izler bırakmaktadır. Özellikle eski meclisin yapımında kullanılan andezit taşı adı verilen Ankara taşı meclisin yapımında önemli yer bulmaktadır. 23 Nisan 1920 tarihinde milletin büyük katkısıyla açılan Meclis, Türkiye'nin geleceğinde ve tarihinde önemli yer almaktadır. Bugünkü halini de restorasyon çalışmalarıyla 28 Nisan 1981 yılından itibaren Kurtuluş Müzesi olarak halka açılmştır.

tbmm_4

Türkiye Büyük Millet Meclisi içinde yer alan bölümleri sıralamak gerekirse; Koridor, Riyaset Divanı-Bakanlar Kurulu, Encümen Odası-Komisyon Odası, Dinlenme Odası, Şer'iye Encimeni Odası, İdare Odası, Meclis Toplantı Salonu, Mescit, Reis Odası-Meclis Başkanı Odası ve Alt Kattan ibarettir. İçerde gezdiğiniz süre boyunca büyülenip tarihiyle bütünleşeceksiniz.

tbmm_5

Ankara gezilerinizi yapmadan önce planınızı iyi yapmanız gerekmektedir. Tarihi ve turistik yerleri mutlaka sıralamanız gerekirse yol haritanız daha kolay olacaktır. Önceden yapacağınız otel rezervasyonlarınızda sizlere hem konaklamanızda hem de gezmenizde hem bütçe bakımından hem de zaman bakımından önemli fayda sağlayacaktır. Bir haftasonu vakit ayırıp çocuklarınızı ve ailenizi gezdirebileceğiniz müthiş bir yer.

tbmm_6

Etiketler
Online Rezervasyon