Tabiatın Bahşettiği Görülesi Yerlerden Biridir Yedigöller...

Gölleri, mis kokulu ormanları, yeşilin binbir tonu ile Yedigöller Milli Parkı...

Bu haftasonu için yakın rota arayışında iken, Yedigöllere gitmeye karar verdik. Yedigöller, Ankaraya 210 km uzaklıkta Bolu sınırlarında yer alan cennetten bir köşe. Yol asfalt olduğu için ulaşım kolayca sağlanıyor. Yedigöller uçsuz bucaksız bir orman gibi görünüyor. Sessiz ve sakin, huzur verici bir ortamı var. Göllerin çevresinde kayın, ıhlamur, gürgen, meşe gibi ağaçlar sıralı şekilde selamlıyor bizi. 

gol

Yedigöller Milli Parkında toplam 7 adet heyelan gölü var. Özelliklerine göre de isimler verilmiş. Parkın kuzeyinden başladık gezintimize. Kuzeyden güneye doğru ilerledikçe; İncegöl, Sazlıgöl, Küçükgöl, Deringöl derken sırasıyla Büyükgöl, Kurugöl ve Seringöl takip ediyor. 1975 yılında Milli Park ilan edilerek, koruma altına alınmış. 

goll

İncegölden gezimize başlıyoruz. İnce göl adından da anlaşılacağı üzere ince ve uzun bir yapıya sahip. Sazlıgöl; İncegölün takipçisi tamamen sazlardan oluşuyor. Deringöl; 10 metre kadar derinliğe sahip, avlanmaya elverişli göllerden. Bu arada hatırlatalım 1969 yılında yurdumuzun ilk kültür alabalık üreticiliği de Yedigöllerde yapılmış. 

park

Yürüyüş devam ederken karşı taraftaki Büyükgöl gözümüze çarpıyor. Büyükgöl; 24895 metrekarelik alanı ile içlerinde en büyüğü. Derinlik bakımından da en derini diyebiliriz. 16 metre derinliği olduğu belirlenmiş. Balık tutabileceğiniz bir diğer gölümüz de burası. Vaktiniz var ise Mercan, Abant Alası, Kadife ve Gökkuşağı balıklarını tutabilirsiniz. 

kenargol

Bölgenin en geniş gölü olan, Kurugölün ismi size tuhaf gelebilir. Adından da anlaşılacağı üzere yılın belirli mevsimlerinde kuruduğu için bu isim verilmiş. Nazlıgöl olarak da bilinir. 150 metrekarelik alandan oluşması bunun en büyük etkeni sanırım. Bölgenin en büyük ikinci gölü ise Seringöl. Çoğu ziyaretçi ilk burası ile karşılaşır ama biz sondan başlamayı tercih ettik. Seringöl 1758 metrekare, Gökkuşağı balıklarının yuvası. 

kamp

Önemli bir konuya değinelim park içerisinde araç yolu mevcut. Göllerin civarındaki ağaçlar, bitki örtüsü, renk cümbüşü harika fotoğraflar çekmeniz için size poz verir nitelikte. Yürüyüş dışında bölgede kamp ve piknik yapabilir, balık tutabilir, Kapankaya Manzara Seyir Yerine çıkarak, bölgenin tüm güzelliğini öne süren manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Biz baharı tercih ettik ama sonbaharda; kırmızısı, sarısı,turuncusu ve yeşili ile rengarenk bir şölen sunuyormuş.

kapankaya

Etiketler