İstanbul Tarihine Işık Tutan En Önemli Kasırlar

Mimarileri ile göz kamaştıran sultan köşkleri...

İstanbul zengin kültürü sebebi ile dünya çapında öne çıkmış eşsiz güzelliğe sahiptir. Trafiği, kalabalık nüfusu ile gözümüzü korkutsa da bu efsane kentimiz bir çok tarihi güzellik ile büyülüyor. Geçmişten günümüze bir çok medeniyetin parlayan yıldızı olan İstanbul; ticaret ve ulaşım konusunda önemli bir konumda yer aldığından her zaman gıptayla bakılan bir kent olmuştur. Bugünkü yazımızda bir çok hikayeyi de kendine saklayan İstanbulun önemli kasırlarına yer vermiş olacağız. Kasır kelimesinin anlamı Osmanlı padişahlarının dinlenmek için seçtiği köşk ve küçük saraylardır. 

byk

Beykoz Kasrı

Adından da anlaşılacağı üzere Beykoz ilçe sınırlarında yer alan bu kasır, Kavalalı Mehmet Paşa tarafından Sultan Abdülmecide hediye olarak yaptırılmıştır. 1845 yılında yapılan Beykoz Kasrı, dinlenmek amaçlı padişah tarafından kullanılmış olup, sonraki yıllarda ise yabancı misafirler ve elçiler için konaklama yeri olmuştur. 1997 yılında Milli Saraylar Daire Başkanlığına devredilen kasır, 2011 yılında yapılan restorasyon çalışmaları ile ziyaretçilere açılmıştır. 

ayna

Aynalıkavak Kasrı

Aynalıkavak Kasrı, günümüzde Türk çalgılarının sergilendiği müze şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Haliç kıyılarına sırtını yasladığı için her dönem önemli bir dinlenme yeri olmuştur. İlk olarak Bizans imparatorlarının ilgisini çeken bu koruluk, Osmanlı döneminin de parlayan yıldızlarından olmuştur. I. Ahmed tarafından ilk kasrın inşa edildiği alana, daha sonra diğer padişahlar da köşk yaptırmış ve kasır sarayı olarak adlandırılmıştır. Günümüze dek ulaşan tek sağlam yapı ise Aynalıkavak Kasrıdır. Osmanlı sanatının ince zevki ile süslenen köşkün geniş çatıları, sedir düzenleri, mangalları göz doldurmaktadır. 

hlm

Ihlamur Kasrı

İstanbulun en popüler alanında bulunan Ihlamur Karsı, Beşiktaş ilçesinde yer almaktadır. III. Ahmet döneminde inşa edilen kasır, o dönemde Hasbahçe olarak kullanılıyordu. Batı dünyasının izlerini taşıyan kasrın en önemli kısmı Merasim Köşküdür. 19. yy Osmanlı mimarisinden esinlenilerek oluşturulan kasır, günümüzde Ihlamur Kasrı olarak adlandırılmaktadır. Alan içerisinde ayrıca günümüzde kafe olarak kullanılan Maiyet Köşkü de yer almaktadır. Merasim Köşkünü gezerken, Maiyet Köşkünde çayınızı yudumlayıp, o eşsiz dönemin atmosferini soluyabilirsiniz. 

Etiketler
Online Rezervasyon