Hititin Başkenti Çorum

Tarihin Işık Bulduğu Şehir Çorum

Son yıllarda dünyanın çekim merkezi olarak ününe ün katan Çorum'u sizler için bu yazımda anlatmaya çalışacağım. Dünyaca ünlü leblebisiyle tanınmaktadır. Tarihi çok eski yıllara dayanan Çorum'da yaklaşık 7 bin yıl öncesine kadar kalıntılar bulunmaktadır. İlk organize devleti kuran Hititlerin başkenti Hattuşa görülmeye değer yerlerden birisidir. Unesco tarafından ülkemizde Dünya Kültür Miras listesine alınan 9 değerden birisidir.  

corum

Arkeolojide Arinna olarak bilinen Alacahöyük Ören Yeri; 13 Kral Mezarı, Hatti Tunç Güneş Kursu ve Sfenksli Kapıları ile görülmeye değer tarihi bir yerdir. Hitit uygarlığı Mısır uygarlığı kadar eski bir uygarlıktır. Orta Karadeniz'de bulunan Çorum İç Anadolu'yu Karadenize bağlayan yol üzerindedir. Ulaşım açısından hiçbir zorluk yoktur.  

hitit

Çorum'un 12 tane ilçesi vardır. Alaca, Bayat, Mecitözü, Sungurlu, Ortaköy, İskilip, Kargı, Laçin, Oğuzlar, Osmancık, Uğurludağ, Boğazkale, Dodurga. Çorum anadolunun tüm özelliklerini taşıyan önemli bir şehirdir. Çorum'a gittiniz ve karnınız acıktı. Mayalı, Yanıç, Cızlak, Kömbe, Oğmaç, Hingal, Haşhaşlı Çörek, Çullama, Madımak, Tirit, İskilip Dolması, Hedik yiyebileceğiniz yöresel tadlar arasındadır. Bununla birlikte Türk ve Dünya Mutfağı'nın bütün lezzetlerini bulmanız mümkündür. Eğer Çorum'a bir şekilde yolunuz düştüyse, Çorum Saat Kulesi, Çorum Müzesi, Troya Tarihi Milli Parkı, Alacahöyük Müzesi, Boğazköy Alacahöyük Milli Parkı, Boğazkale Müzesi, İskilip Kalesi'ni mutlaka görmelisiniz. 

unesco

Çorum Anadolunun kendine münasır şehirlerinden birisidir. Çorum'da yaşayan insanlar sıcakkanlı ve kadirşinas insanlardır. Misavirperverliği üst düzey olan Çorum'da asla yarıyolda kalmazsınız. Çorum'da bir gün genel olarak sakin bir şekilde geçer. Yeni kurulan üniversite sayesinde Çorum'daki öğrenci sayısında artış olmuştur. Kısa süre sonra bir öğrenci şehrine dönmesi bekleniyor. Çorum hala göç veren bir kenttir. Bu göçler genel olarak Ankara'ya olmaktadır. Özellikle Ankara ve İstanbul'da binlerce Çorumluya rastlamak mümkündür.  

dolma

Çorum'da birçok park ve çay bahçesi bulunmaktadır. Bunun yanında böyle küçük şehirlerde kıraathanelerinde büyük önemi vardır. İnsanlar genellikle umuma açık olan bu yerlerde günlerini geçirmektedir. Orta karadeniz şehri olmasına rağmen hem kısmen Kardaniz İklimi kısmen de karasal iklimin hakim sürdüğü Çorum'da kış ayları soğuk geçmektedir. Yaz ayları da sıcak ve kurak. Çorum'a yapacağınız gezide daha çok yaz aylarını tercih etmelisiniz.

Etiketler