Meşhur peynirleriyle Van şehrinde bir kahvaltı yapmaya ne dersiniz?

Van gölü ve Van şehrini tanıyalım.

Bugün sizlere Doğu Anadolu illerinden Van şehrini tanıtmak istiyorum. Doğu ve Güneydoğu Anadolu gezileri benim için her zaman farklı geçmektedir. Birçok medeniyetin ayak bastığı bu bölgeleri keşfetmek insana garip duygular bırakmaktadır. Ülkemizin diğer bölgelere göre biraz daha farklı bir yerleşim yerinde olan Van, gelen yerli ve yabancı misafiri en iyi şekilde ağırlamaktadır. Daha önce ziyaret etmediğim bu şehir beni oldukça şaşırttı. Gelin şimdi size Van şehri ile ilgili küçük detaylar aktararak bilgi vermeye çalışıyım.

van_1

Van ilimiz ülkemizde nüfus kalabalığı oranı olarak 19. sırada yer almaktadır. Yüzölçümü bakımından ülkemizde bulunan en büyük iller arasında bulunan Van, yerleşim yeri bakımından dağlık ve engebeli yerlere sahiptir. Van şehri iklim bakımından karasal iklime sahip olup bozkır bitki örtüsüne sahiptir. Kışları genellikle sert ve bol kar yağışlı geçmekte ve yazları ise tam tersien kurak ve sıcak geçmektedir. Van gölü sayesinde bölge halkı yazları birazcık olsun serinlik yaşamaktadır. Van'a gittiğiniz vakit gölün güzelliğini görmeden gelmeyiniz.

van_2

Van genellilke geçim kaynağını tarım, hayvancılık ve sanayiden sağlamaktadır. Ekonomisi diğer Doğu ilierine göre biraz daha gelişmiştir. Verimli topraklara sahip Van, birçok istihdam alanı da bölge halkına sağlamıştır. Şehrin sokaklarında dolaştığınız veya bir eve konuk olduğunuz vakit meşhur Van kedisini de görmeniz mümkündür. Kedi neslini koruma altına alan Van halkı, bu konuda ki bilinçli tutumunu gönülden kutluyorum. Hem havyan sevgisi hem de böyle değerli bir mirasın bekçileri olmaları beni çok etkiledi.

van_3

Van'da gezebileceğiniz birçok tarihi ve kültürel yer bulunmaktadır. Gezip görebileceğiniz en önemli yerlerden birkaçı; Van Ulu Camii, Van Hüsrevpaşa Camii, Van Hz. Ömer Camii, Van Müzesi, Van Urartu Müzesi, Van Evi, Van Kedi Evi, Van Kalesi, Hoşap Kalesi, Çavuştepe Kalesi bölgede gezebileceğiniz yerler arasındadır. Van Kalesine çıkmak benim için büyük bir deneyimdi. Aletsiz her şekilde kaleye çıkabilirsiniz. Biraz tehlikeli bir çıkış olsa da yinede zirveye ulaşabiliyorsunuz. Kaleye çıktığınız vakit karşılaşacağınız muazzam Van manzarasını kaçırmayın.

van_4

Hayvancılığın yaygın olduğu Van'ın mutfağını süt ve et ürünleri oluşturmaktadır. Özellikle sabah erkenden yapacağınız meşhur Van kahvaltısı hem damak tadınızda hem de gönlünüzde güzel anılar bırakacaktır. Bunun dışında Van'a özgü yöresel yemeklerden birkaç tane sıralamak gerekirse; kavut, murtağa, erik kızartması, kurut, çökelek, kürt köftesi, ayran aşı, eşkili, otlu peynir, kavurma, tuzlu balık yapımı, çılbır, helise gibi birbirinden güzel lezzetlere ulaşabilirsiniz. Van gezinizi bitirdikten sonra mutlaka geri dönüşünüzde meşhur peynirlerinden almayı unutmayınız.

van_5

Blog sayfamda Türkiye'nin değişik illerinden örnekler vermeye çalışıyorum. Doğu veya batı farketmeden dolaştığım birçok il, hem iller arası karşılaştırma yapmama, hem de buradaki tarihi anlamama yardımcı olmaktadır. Müthiş bir medeniyetin üzerinde yaşadığım için tekrar mutluluk duyuyorum. Mutlaka her bireyin görmesi gereken bu yerler, sizleri ülkemizi yeniden tanımaya davet etmektedir. Van gezileriniz için kalabileceğiniz misafirhane, otel, öğretmenevi gibi alternatifler bulabilirsiniz.  

van_6

Etiketler
Online Rezervasyon